Tomo Skorupskio blogas

Tomo Skorupskio blogas

2012 m. sausio 7 d., šeštadienis

Afektyviosios sferos mokymo(si) tikslai

1. Gauti (priimti), kreipti dėmesį - tai pasireiškia jautrumu aplinkiniam pasauliui. Skiriama: įsisąmoninimo, noro priimti, atrankinio dėmesio. Įsisąmoninimas - paparasčiausias lygis, kuris pasireiškia tuo, kad mokinys tik atkreiptų dėmesį į situaciją, reiškinį, objektą. Noras priimti - toleruoja gaunamus dirgiklius, stimulus, o nevengia jų. Atrankinis dėmesys - diferencijuoja dirgiklius, stumulus, išskiria reikšmingus nuo nereikšmingų.

2. Atsakyti į stimulus - pasireiškia grįžtamuoju ryšiu, reakcijos į dirgiklius įvairiais lygiais: pasyvus atsakymas, noras atsakyti, patinka atsakyti. Pasyvus atsakymas - pasyvi reakcija į aplinką, atsako tik dėl to, kad yra stimulas, atsakymą priima kaip būtinybę. Noras atsakyti - atsako ne iš baimės, būtinybės, o savanoriškai, patys nusprendę. Patinka atsakyti - jaučia malonumą, kad savanotiškai atlieka kažkokią užduotį.

3. Vertės sudarymas - suteikia svarbumą, reikšmingumą daiktui, elgesiui. Yra trys lygiai: vertybės priėmimas, dominavimas, įsipareigojimas vertybei. Vertybės priėmimas - atsiveria išorinei įtakai, plėtrai. Vertybės dominavimas - atrenka svarbiausią ir to siekia. Įsipareigojimas vertybei - įsitraukiama į tai, kas vertinga.

4. Vertybių sistema - vertybės apjungiamos į sistemas, hierarchiją, kuria vadovaujasi, priimdami sprendimus. Skiriami du lygiai: konceptualizacijos ir vertybių sistemos sukūrimo lygis. Konceptualizacijos lygis - vertybės siejamos viena su kitomis abstrakčiame, sąvokų lygyje.Vertybių sistemos sukūrimo lygis - vertybės siejamos į sistemą eiliškumo, prioriteto principu.

5. Vertybių kompleksas - vertybės susietos į vientisą sistemą, jos įtakoja žmogaus elgesį, pasirinkimus, tiek, kad žmogų galima apibūdinti jo vertybėmis.



Kaip sakote, kas yra pasiekę aukštesnę brandą: tas, kuris turi vertybių sistemą, ar tas, kuris turi sofą ir televizorių?

1 komentaras:

  1. Vertybių sistemą, psichologas be vertybių sistemos - tai kaip psichoanalitikas be kušetės :)

    AtsakytiPanaikinti