Tomo Skorupskio blogas

Tomo Skorupskio blogas

2012 m. sausio 16 d., pirmadienis

Disciplina!

Disciplina - itin stipri jėga, leidžianti žmogui pasiekti daugiau, dėl jo gyvenimo ir organizmo suderinimo. Šį kartą norėčiau atkreipti dėmesį į žmogaus miegą, jo dienos planavimą.

Žmogaus organizmo tinkamas veikimas, sveikata, priklauso nuo to, kaip pats žmogus jį užprogramuoja. Sistemingas savo veiklos planavimas ir nuoseklumas ją vykdyti teikia itin gerus rezultatus. Tai galima logiškai pagrįsti. Jeigu kasdien asmuo eina miegoti tuo pačiu metu, valgo ir dirba tuo pačiu metu, keliasi taip pat tomis pačiomis valandomis - žmogaus organizmas būna prisitaikęs prie tokio gyvenimo laikrodžio, pasiruošęs atlikti tuos veiksmus, todėl jie ir geriau sekasi.

Dabar mes esame įpratę gyventi sujauktą gyvenimą, gerokai greitesnį, negu mūsų protėviai. Mes visada skubame, nespėjame, atidedame paskutinei minutei ir pervargstame atlikinėjant atidėtus darbus. Žmogaus prisitaikymas prie gamtos laikrodžio , savo darbų ir gyvenimo planavimas, nuoseklus tikslų siekimas yra puiki priemonė padaryti žmogaus gyvenimą kokybiškesniu, laimingesniu, sėkmingesniu.

Respublika.lt išspausdino straipsnį, kuriame yra rekomenduojamas dienos planas. Neslėpsiu, pats dar tik neseniai supratau, koks geras dalykas yra disciplina ir dar tinkamai nepradėjau jo taikyti. Taip pat nerekomenduoju aklai sekti šio plano - kiekvienas organizmas yra skirtingas, todėl geriausiai planą susidaryti pačiam, nes už jus pačius niekas geriau nepažįsta savęs.

Ankstyvas rytas

4-5 val. organizmas ruošiasi prabusti.

Apie 5 val. pradedama mažiau gaminti melatonino, didėja kūno temperatūra, kraujyje gausėja hemoglobino ir cukraus, dažnėja pulsas, kyla kraujospūdis, gilėja kvėpavimas, dažnėja greito miego fazės, didėja simpatinės nervų sistemos tonusas. Visi šie reiškiniai stiprėja veikiant šviesai, šilumai ir triukšmui.

6 val. antinksčiai pradeda gaminti „aktyvumo“ hormoną kortizolį.

Rytas

Nuo 7 iki 9 ryto - kėlimasis, mankšta, pusryčiai.

9 val. - didelis darbingumas, gerai dirba trumpalaikė atmintis. 9-10 val. gerai kurti planus, protiškai dirbti - tai laikas, kuris vadinasi „rytas gudresnis už vakarą“.

9-11 val. stiprėja imunitetas. Veiksmingi vaistai, didinantys organizmo atsparumą ligoms.

Diena

Iki 11 val. organizmo būklė puiki.

12 val. reikėtų mažinti fizinį krūvį.

Mažėja galvos smegenų aktyvumas. Kraujas plūsteli į virškinimo organus. Laipsniškai žemėja arterinis kraujo spaudimas, retėja pulsas, bet kūno temperatūra toliau kyla.

13 val. (plius minus 1 val.) - pietų pertrauka.

13-15 val. - popietinis poilsis (siesta, ramybės valanda).

Beje, po 14 val. organizmas minimaliai reaguoja į skausmą, veiksmingiausi nuskausminamieji.

15 val. veikia ilgalaikė atmintis. Geras metas atsiminti ir įsiminti reikalingus duomenis.

Po 16 val. didėja darbingumas.

15-18 val. geriausias metas sportuoti. Gausiai ir dažnai malšinkite troškulį virintu vandeniu, žiemos metu karštu arba šiltu (persišaldymo ligų, virškinimo trakto ir inkstų ligų profilaktikai), vasarą galima ir šaltu mineraliniu.

16-19 val. - aukštas intelekto aktyvumo lygis. Namų reikalai.

Vakaras

19 val. (plius minus 1 val. ) - vakarienė.

Angliavandenių gausus maistas padeda išsiskirti ypatingam hormonui - serotoninui, kuris naudingas nakties miegui. Smegenys aktyvios.

Po 19 val. - gera reakcija.

Po 20 val. psichikos būklė stabilizuojasi, gerėja atmintis. Po 21 val. beveik dukart padidėja baltųjų kraujo kūnelių kiekis (imunitetas), kūno temperatūra žemėja, toliau atsinaujina ląstelės.

Nuo 20 iki 21 val. naudinga lengvai pasimankštinti, pasivaikščioti gryname ore.

Po 21 val. organizmas ruošiasi nakties poilsiui, kūno temperatūra krenta.

22 val. laikas miegoti. Imunitetas stiprus, kad naktį besiilsintis organizmas būtų apsaugotas.

Naktis

Pirmąją nakties pusę, lėto miego laikotarpiu, išskiriamas maksimalus kiekis somatotropinio hormono, stimuliuojančio ląstelių dauginimosi ir augimo procesus. Ne veltui sakoma, kad miegodami augame. Organizmo audiniai regeneruojasi ir valosi.

2 val. - tuos, kurie šiuo laiku nemiega, gali apimti depresija.

3-4 val. - giliausio miego metas. Kūno temperatūra ir kortizolio kiekis minimalūs, kraujyje daugiausia melatonino.

Miego taisyklės

Stenkitės gultis ir keltis visada tuo pačiu metu.

Gerai, jeigu einate miegoti tada, kai kūno temperatūros krinta, bus nesunku užmigti ir geriau išsimiegoti. Ryte keltis lengviau, kai organizmo temperatūra kyla.

Tuščiu skrandžiu sunku užmigti, todėl vakarieniauti geriausia 18-20 val. arba likus 2-3 val. iki miego. Nakčiai nepersivalgykite. Normali miego trukmė - 7-8 val. Svarbi ne tik jo trukmė, bet ir kokybė.

Jeigu laiko poilsiui labai trūksta, geriausiai išsimiegoti nuo 10-11 val. vakaro iki 3-4 ryto. Tuomet paeiliui atsigauna smegenys, kūnas ir fizinė jėga, emocinė sfera.

Pakankamai išsimiegant naktį galima lengviau numesti svorio. Vakarieniauti tuomet reikėtų ne vėliau kaip likus 4 val. iki miego. Poveikis bus pastebimesnis, jei dieną patirsite didelį fizinį krūvį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą