Tomo Skorupskio blogas

Tomo Skorupskio blogas

2013 m. spalio 19 d., šeštadienis

80% žmogaus Intelekto lemia kilmė!



I argumentas: KARTU AUGINTŲ GENETIŠKAI TAPAČIŲ DVYNIŲ INTELEKTO ĮVERČIAI YRA DAUG PANAŠESNI NEGU NETAPAČIŲ DVYNIŲ.
– Kontrargumentas: Tapatūs dvyniai yra tokie panašūs dėl to, kad juos vienodai augino. Tapačius dvynius paprastai labiau negu netapačius dvynius linkstama vienodai rengti, migdyti tame pačiame kambaryje, jie linkę draugauti su tais pačiais draugais, juos moko tie patys mokytojai ir kt. (J.Loehlinas ir R. Nicholsas,1976) .

II argumentas: TAPATŪS DVYNIAI, KURIUOS TĖVAI RENGIA, PRIŽIŪRI IR AUKLĖJA SKIRTINGAI, GAUNA VIENODUS INTELEKTO ĮVERČIUS. BEVEIK TAS PAT YRA IR TADA, KAI TAPATŪS DVYNIAI BUVO AUGINTI ATSKIRAI (Bouchard ir kt., 1990).
 – Kontrargumentas: Išstudijavęs senesnius atskirtų tapačių dvynių tyrimus, L. Kaminas (1974) pastebėjo, kad atskirti dvyniai dažnai patekdavo į panašią aplinką. 

III argumentas: ĮVAIKINTŲ VAIKŲ INTELEKTO ĮVERČIAI YRA PANAŠESNI Į JŲ BIOLOGINIŲ TĖVŲ, O NE Į JŲ ĮTĖVIŲ ĮVERČIUS. Kuo vyresni vaikai, tuo labiau jų įverčiai panašesni į biologinių tėvų.(Fulker ir kt., 1988; Loehlin ir kt., 1989).

Taigi, moksliniai tyrimai pateikia daugiau įrodymų, kad paveldimumas, o ne aplinka nulemia, kokiu mastu (kiek) žmonių tarpusavio skirtumai priklauso nuo genų (o ne kiekkonkretaus žmogaus intelektą nulėmė jo genai).

Apibendrinus įvairias mokslininkų nuomones galima teigti, kad genetiniai veiksniai paaiškina nuo 50%- 80% žmonių intelekto skirtumų: 
50% priklauso nuo genų,
20% priklauso nuo sąlygų gimdoje, 
20% priklauso nuo aplinkos,
10% priklauso nuo kitų nenumatytų aplinkybių.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą